Stoofperen koken

Stoofperen kun je eten als hoofdgerecht, maar ze smaken het beste wanneer je ze serveert als bijgerecht of dessert. Je kunt de stoofperen serveren met bijvoorbeeld roomijs of yoghurt, hoewel ze zonder iets erbij ook heerlijk zullen smaken. De mooie rode kleur van de stoofperen ontstaat wanneer je ze lange tijd kookt, namelijk zo’n 2 tot 4 uur. Wanneer je de stoofperen sneller wilt bereiden dan is het mogelijk om rodebessensap toe te voegen of een donkere rode wijn.

Ingrediënten

Voor het bereiden van stoofperen voor ongeveer 4 personen heb je zo’n 6 stoofperen nodig,

100 milliliter kraanwater, 75 gram basterdsuiker en 1 kaneelstokje. Om ervoor te zorgen dat de stoofperen een mooie rode kleur krijgen kun je 250 milliliter rodebessensap toevoegen of een donkere rode wijn. Het is dus mogelijk om stoofperen te koken zonder rodebessensap of rode wijn, echter moet je dan rekenen op een kooktijd van ongeveer 2 tot 4 uur. Wanneer je rodebessensap of rode wijn gebruikt is de kooktijd aanzienlijk korter.

Bereiding

Begin voor het koken van stoofperen met het schillen van de stoofperen. Snijd ze vervolgens in parten en verwijder het klokhuis van de stoofperen. Wanneer je de stoofperen in parten hebt gesneden leg je deze in een pan. Vervolgens voeg je alle ingrediënten toe en breng je het geheel aan de kook. Omdat je rodebessensap of rode wijn gebruikt zijn de stoofperen na ongeveer anderhalf uur gaar.

Tips

Het is heel goed mogelijk om te stoofperen van te voren te bereiden. Je kunt de stoofperen namelijk al 2 dagen van te voren bereiden. Het is belangrijk om de bereide stoofperen afgedekt te bewaren in de koelkast. Je kunt de stoofperen dan voor het serveren even opwarmen. Koud zijn de stoofperen echter ook erg lekker. Tijdens het koken is het belangrijk om er op te letten dat de stoofperen helemaal onder water staan, zodat alle parten even snel gaar worden.

1 Comment

  1. Ria Kunenborg says:

    Hoe kunnen al die peren nou onder water staan met maar 100 ml water er op? Ik krijg het niet voor elkaar hoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *